Retinasamhället

Ute på en promenad. Börjar fundera på upplösningshysterin i IT-branshen. Vi vill ständigt ha högre upplösning på skärmarna – vilket jag definitivt gillar. Men är inte den ständigt ökande upplösningen också en naturlig analogi till samhällsutvecklingen? Har vi hamnat i ett slags retinasamhälle där vi hela tiden jagar mer och precisare information, i syfte att få en klarare bild av verkligheten. Samhällets dolda sidor ska avtäckas och kartläggas. Integritet blir i detta samhälle en dold sida som står i vägen för att vi hela tiden ska få fler pixlar att arbeta med i det kapitalistiska maskineriet. Integritet står alltså i vägen för “tillväxt”, eftersom människors handlingar och åsikter blivit en central produkt i den moderna ekonomin.

Jag testar att ta av mig glasögonen. Jag står på en höjd i ett öppet landskap med fri sikt. Några kilometer bort ser jag en stor blå vägskylt intill motorvägen. Med hjärnans ifyllade förmåga kan jag nästan läsa vad det står på skylten.

Jag tar av mig glasögonen. Världen blir lite suddigare, men egentligen inte på ett sätt som får en praktisk inverkan på mitt liv. Jag skulle nog klara mig ganska bara om jag levt i en epok före glasögonen. Och nu med stigande ålder börjar brytningsfelet och ålderssymtomen ta ut varandra så att det blir allt lättare att läsa utan glasögon.

Är kroppen gjord för att ta emot den upplösning jag serverar den genom att sätta på mig glasögon? Kanske är det så att min kropp inte är gjord för behandla all den information den får genom att jag sätter på mig ett par glasögon.

Vi lever i en tid av upplösningshysteri. Borde vi kanske ta av oss glasögonen ibland och reflektera över hur mycket information vi behöver för att navigera i tillvaron? Behöver vi veta allt om alla? Vill vi ens veta allt om alla?

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s